En hup! Het is zover, we zijn 1 juli. Druppelsgewijs gaan we vanaf vandaag met z’n allen een paar weekjes zomerverlof in. De ene wat sneller dan de anderen. Voor wie pas half augustus aan de beurt is, is het nog wel even wachten. Maar er is hoop, die langverwachte vakantie komt er echt wel aan!!! En hoe hard we meestal massaal uitkijken naar het ‘even tussenuit’, de aanloop naar die rust is voor velen vaak erg stresserend. Ga zorgeloos de vakantie in!

Lange leve de zwoele zomer!

De zomer is zo een seizoen dat voor mij altijd wel iets heeft. De sfeer is anders. Het wegvallen van heel wat jaaractiviteiten die plaats maken voor zomerse BBQ’s en zwoele laatavond-apéro’s. Zalig de geuren en kleuren op het einde van een hete dag. Ik kan er echt van genieten om gewoon even buiten te lopen, neus in de lucht en snuiven maar.

Help we gaan op reis!

Er is een tijd geweest dat het voor mij niet zo evident was om zorgeloos en zonder stress de vakantie in te gaan. Ik ben daar ongetwijfeld niet de enige in. Hoe vaak is het mij niet overkomen dat ik doorwerkte tot de laatste avond in een tempo dat eigenlijk niet houdbaar was. Om uitgeput te vertrekken en ja, de eerste week van de vakantie vervolgens ziek door te brengen. Als ik even terugblik, dan moet ik eerlijk vaststellen dat het sinds ik gestart ben met werken eigenlijk de standaard procedure is geweest om in verlof te kunnen gaan: “nog efkes op de tanden bijten, het is bijna gedaan!”. Wat velen niet weten is dat het ons stresssysteem is dat helpt om dat extra tandje bij te geven. Daardoor gaan we in overdrive en wordt ons systeem overprikkeld. Het lijkt simpel: als het gedaan is met werken, dan is de stress zo wel weer weg. Maar de werkelijkheid is iets ingewikkelder. Een overprikkeld stresssysteem leg je niet zomaar stil. En dan komen de klachten op het moment dat het moeten overleven op de achtergrond verdwijnt: je wordt ziek!

Het kan ook anders

Dit jaar is het anders gegaan. Ik heb mijn lessen al een beetje geleerd  (en ja, ik kan nog meer leren, ik ben zeker niet perfect) waardoor ik de voorbije weken aanvoelde dat ik het niet zou halen aan het tempo waaraan ik bezig was. Dus heb ik de voorbije weken wat geschrapt en is de versnelling wat teruggeschroefd. Dat is niet makkelijk, maar ik voel nu wel de deugd van ‘minder’. Uiteraard heb ik dingen moeten afwerken en is het druk geweest. Alleen was het deze keer niet onrealistisch druk.

En hoe doe je dat dan precies?

Om met meer rust de vakantie in te gaan zijn er een aantal tips die kunnen helpen:

  1. Plan de weken voor je vertrek realistisch in. Je hebt 8 werkuren in een dag, laat je niet verleiden om de weken voor je verlof gigantisch in het rood te gaan met je overuren. (Ik heb geschrapt en gepland voor de laatste 2 weken)
  2. Maak lijstjes en begin tijdig met het inpakken. (De valiezen van de kinderen zijn hier al een week klaar!)
  3. Bouw een buffer in: zet je out of office een dag eerder aan. (Niet gelukt, outlook-probleempje 🙂 )
  4. Laat de mensen met wie je samenwerkt ruim op voorhand weten dat je met verlof zal gaan en geef aan tot wanneer je ten laatste beschikbaar bent. (Ik heb de voorbije week aan klanten meermaals laten weten tot wanneer men mij nog nieuwe input mocht bezorgen en wanneer iemand anders in de lead zou komen)
  5. Perfectie is niet nodig! Als je onder tijdsdruk staat dan kan je er misschien voor kiezen om te gaan voor ‘goed genoeg’ en niet per sé voor ‘perfect. (Ik zou kunnen kiezen om hier 10 tips mee te geven, maar hé, met 5 kom je ook al een heel eind!)

Bovenal geniet!

De allerbelangrijkste tip die ik je wil meegeven is: geniet van de rust, de tijd, je gezin, je vrienden. Laat het moeten voor heel even achterwege en doe enkel datgene waar je zin in hebt. Zo kunnen je batterijen optimaal opladen en heb je écht deugd van je verlof.

 

FIJNE VAKANTIE!

 

Co.Con sluit de deuren tijdens de maand juli. In augustus zijn wij er weer om met volle energie mee te wandelen op je pad!