Onlangs kreeg ik de unieke kans om voor Vacature Magazine een interview te geven over zelfvertrouwen na ontslag. Resultaat is dit mooie artikel met 10 tips.
Hier wil ik de eerste tip verder uitlichten.

Neem je tijd om even te bekomen na ontslag

Vreemd genoeg was dit de tip die de meeste reacties opriepen. ‘Tijd, dat is iets wat ik niet heb’. Ja, dat kan ik begrijpen. Als je een gezin te onderhouden hebt, een hypotheek af te betalen en misschien nog een hoop andere kosten aan je hoofd hebt, ja, dan geeft een ontslag het gevoel dat je wel heel dringend een nieuwe job moet hebben. Tijd is dan niet je beste vriend.

De tip om even de tijd te nemen heb ik ook niet gegeven met de bedoeling dat je voor maanden of jaren even achteruit moet leunen en op je lauweren rusten. Wél lijkt het mij echt noodzakelijk dat je bij ontslag even de tijd neemt om te verwerken wat je overkomt. Dat je niet meteen als eerste actie het zoeken naar een nieuwe job aanstipt. Zorg er dus voor dat je even de tijd neemt voor jezelf om rust te krijgen in je hoofd en te verwerken wat je is overkomen. Een week of een paar weken kan misschien al voldoende zijn. En geloof me, die investering loont!

Tijd maken is belangrijk, want anders…

Doe je het niet en ren je zonder verwerken van de ene sollicitatie naar de anderen, dan is de kans groot dat die ‘tijd’ zichzelf opdringt. Want iemand die niet heeft verwerkt en geen rust heeft in het hoofd, die zal hoogst waarschijnlijk niet overtuigen als ideale nieuwe medewerker op een gesprek.

Kan je dan niet beter gewoon even deugd hebben van de tijd die je jezelf gunt? Om vervolgens vol moed en geloof in jezelf de arbeidsmarkt op te trekken, ook al is dat ongetwijfeld nog steeds met muizenissen in het hoofd en vele kriebels in de buik!