Je hoort het wel vaker. De Scandinavische landen, Zweden voorop, zijn een voorbeeld als het gaat over de balans tussen hard werken en ontspannen. Zweden zijn ambitieuze en harde werkers, maar ze slagen er tegelijk verbazend goed in om het evenwicht te bewaren. Ook van de Denen kunnen we wel wat leren. Zij zijn uitgeroepen tot Gelukkigste Mensen op Aarde. Benieuwd dus wat wij van hen kunnen leren!

Levensfilosofie van de Zweden

In Zweden hebben ze zelfs een woord voor die balans tussen werk en genieten: Lagom. Dat ene woordje omvat in essentie zoiets als ‘net goed: niet te veel, niet te weinig’. Datgene wat je koopt moet goed genoeg zijn om te voldoen aan je noden en mag er best wel goed uit zien, maar de franjes zijn dan weer niet nodig. Kijk maar naar de zelfbouwpakketten van IKEA! De stoelen, zetels en kasten zijn in de eerste plaats functioneel en zeker niet lelijk om op te kijken. Luxueus zien ze er dan weer niet echt uit. Ook als je aan het werk bent, is dit en gezond uitgangspunt. Je doet je best, doet wat je kan en doet wat je moet. Maar goed is ook gewoon goed genoeg. Als iedereen volgens die standaard werkt, is het niet nodig om over je grenzen te gaan en altijd maar meer of extra te doen om gezien te worden. Als ‘goed genoeg’ de norm is, eerder dan ‘steeds meer en beter presteren’, lijkt het nogal logisch dat werknemers in Zweden veel meer in balans zijn en minder stress ervaren.

Tijd voor de koffie!

Ook in de dagelijkse werkzaamheden zorgen de Zweden voor afwisseling tussen activiteit en rust zodat het eindresultaat in evenwicht is. Daarbij is de wereldberoemde ‘fika’ hét moment van de dag om te vertragen. Fika is de typische Zweedse traditie om een paar keer per dag het werk te onderbreken voor een koffie-met-taart-pauze. Een manier om bijna verplicht te vertragen en te genieten van de aangename dingen des levens. In veel bedrijven is ‘fika’ verplicht zodanig dat medewerkers de tijd hebben om met elkaar te praten en nieuwe ideeën te laten groeien.

Wil je iets meer weten over Fika, dan kan je een boeiend YouTube filmpje bekijken als je op de knop hieronder klikt!

Fika

Het geluk van Denemarken

De Denen, de Gelukkigste Mensen op Aarde, hebben net zoals de Zweden een woord om de levenskunst van het gelukkig zijn te benoemen: Hygge. Of ook: de kunst om het geluk te vinden in kleine dingen. En dan gaat het écht over dat genieten van de kleine dingen zoals een zonsondergang, een heerlijke hap taart, de warmte van een zacht dekentje over je heen. Je zou het kunnen vergelijken met waar mindfullness om draait: in het moment genieten van wat is.

En wat hebben we dan geleerd?

Wat kunnen we leren van die slimme Scandinaviërs? Ik onthou vooral nogmaals hoe belangrijk het is om écht regelmatig te vertragen. Niet af en toe een keer in de maand, maar dagelijks. Je hoeft niet voor uren te verdwijnen, maar bewust je activiteiten even onderbreken doet wonderen. En in die momenten is het belangrijk om ook bewust te genieten van de hele kleine dingen die je ziet, beleeft of ervaart. Genieten van het wonder van wat is.