Luister naar je lichaam. Dat is wat iemand met stress of burnout met de regelmaat van de klok te horen krijgt. Luister naar je lichaam. Gewoon. Ja, echt gewoon? De praktijk blijkt minder simpel te zijn. Want als we eerlijk zijn… mocht iedereen zo gemakkelijk naar zijn of haar lichaam luisteren, dan waren we toch niet zo massaal opgebrand en compleet uitgeput door stress. Toch?

Voel het echt, dat lichaam!

We zijn allemaal ‘kopmensen’. We leven in onze Westerse maatschappij met z’n allen gewoon heel erg in ons hoofd. Met dat hoofd ‘voelen’ we natuurlijk wel dat er pijn is. Vermoeidheid. Of stramheid. Of dat het lijf niet lekker zit, gewoon niet ok is. Maar als ik als coach vraag ‘wat voel je nu écht?‘ en ‘wáár voel je dat?’, blijft het vaak even heel erg stil. We zijn het zo gewoon om naar buiten gericht te leven. Vooral bezig met wat anderen zien (in ons), of wat anderen denken (van ons). Echt voelen wat er gaande is in je lichaam vraagt stilte. Stilte om naar binnen te keren en enkel naar jezelf te luisteren. Dat is verdomd moeilijk als er intussen 1000-den stemmetjes, vragen en bedenkingen in je hoofd op-poppen. En toch is dat wat nodig is om oprecht te kunnen luisteren naar je lichaam om er verder mee aan de slag te gaan.

Stilstaan en gewoon zijn

Zelf vind ik dat ont-zet-tend moeilijk. Het gewoon durven stilstaan en zijn. Om te voelen en te luisteren naar mijn lichaam. Maar het is zo belangrijk om die moeite te blijven doen. Want het stilstaan om te voelen en te luisteren naar je lichaam geeft je niet alleen de mogelijkheid om te leren waar je fysieke knelpunten zitten. Het is in de eerste plaats en vooral ook een moment voor jou alleen. Alleen met jezelf. Tijd om naar binnen te keren. Tijd waarin je niet hoeft bezig te zijn met de buitenwereld. Tijd om te ont-moeten. Ik beken, het woordje ont-moeten heb ik ‘gestolen’ van 2 fantastische collega’s. Maar ik permitteer mij het even over te nemen omdat het zo in alle volledigheid omvat welk cadeau je jezelf geeft als je durft stil te staan bij jezelf.

Ont-moeting met je lichaam

Yoga, mediteren, shiatsu, massage, … allemaal vormen van lichaamswerk die zeer heilzaam kunnen zijn voor het uitgeputte lichaam. Alleen: Niet.Voor. Mij. Mensen verklaren mij gek als ik zeg dat ik de muren op loop als ik een gezichtsbehandeling krijg. En het idee in lotus – of eender welke andere houding – een uurtje te moeten ‘oefenen’? Rillingen krijg ik ervan. Niet bevorderlijk voor het ontstressen dus.

Maar ik ben er wel van overtuigd dat een vorm van lichaamswerk of relaxatie wel belangrijk is. Alleen is het net zo belangrijk dat het een vorm is die bij jou past. Dus ben ik verder op zoek gegaan. De vele nieuwe contacten die ik in mijn netwerk heb opgedaan, hebben daar natuurlijk ook wat bij geholpen. Zo gebruik ik nu regelmatig mijn PSiO-bril die licht- en relaxatietherapie combineert in 1 toestel (ik schrijf hier heel binnenkort meer over. Beloofd!). Daar zijn programma’s die korte meditaties omvatten en dat lukt. Mijn geest is echt ontspannen na zo’n sessie. Maar naast die bril heb ik ook eindelijk nog iets gevonden dat bij mij past: Holistic Pulsing. ‘Holistic wat?’, hoor ik je denken. Ik neem je graag even mee in mijn verhaal, want ben ervan overtuigd dat het ook voor jou interessant kan zijn.

I dit it! Tijd voor mezelf!

Maandag 3 april. Dag 1 van de paasvakantie. Ik heb mezelf een week in ‘tweede versnelling’ beloofd. Ok, dat is nog niet helemaal stilstaan, maar alvast een hééééél pak trager dan de ‘zesde versnelling’ die ik gewoon ben. Maandag dus. Ik heb een afspraak bij collega coach Caroline voor een sessie Holistic Pulsing. Het trok mij al een tijdje aan om eens te weten wat dit zou zijn, maar de docenten van een opleiding die ik volg hebben die kennismaking een extra duwtje gegeven met de opdracht ‘doe een sessie lichaamswerk naar keuze’.

Het wiegende lijf

Holistic Pulsing is een zachte en diepgaande vorm van lichaamswerk die inwerkt op blokkades van het lichaam. Tijdens een sessie lig je gekleed op een massagetafel en wordt je lichaam ritmisch gewiegd en in beweging gebracht. Er wordt op een zachte manier ruimte gemaakt voor bewustwording, voelen en beweging in blokkades. Het is een holistische therapie met positieve effecten op het lichaam en is toegankelijk voor iedereen, zonder contra-indicaties. Het is heel ontspannend en werkt positief in op het zelfgenezend vermogen van je lichaam.

Gejaagdheid, drukte en stress zorgen ervoor dat je vaak op automatische piloot leeft. Om te overleven vervreemd je meer en meer van jezelf en van je lichaam. We negeren signalen van ons lichaam en blijven verder doen vanuit ons hoofd zodat we over onze grenzen gaan totdat we soms letterlijk uitgeblust zijn en het niet meer lukt. Via Holistic Puilsing geef je je lichaam de ruimte om je energie te laten stromen en leer je terug de taal van je lichaam begrijpen.

Mijn beleving

 

De voorbereiding

Op het moment dat ik bij Caroline aankom heb ik een hele tijd getwijfeld. Zou ik de afspraak niet beter afzeggen? De weken voor de paasvakantie waren zo gigantisch druk en ik had al weken last van een geblokkeerde nek en zeer pijnlijke nek- en schouderspieren met uitstralingspijn tot mijn handen en hoofdhuid. Ik ga toch maar, want een afspraak niet nakomen doe ik niet zo graag.
De sessie start met een gesprek. Normaalgezien is dit eerder kort, want een sessie Holistic Pulsing is op het lichaam en het voelen gericht. Het is niet de bedoeling dat je denken meehelpt.

Het echte werk

Na de kennismaking ga ik op tafel liggen. Ik mag kiezen: op de rug of op de buik, maakt niet uit. Caroline nodigt mij uit om te voelen hoe ik het beste lig. Het wordt op mijn rug. De omgeving is rustig en die maandag is het zalig warm waardoor het zonnetje door de ruit goed meehelpt om snel ontspannen mijn ogen te sluiten. Caroline begint zachtjes mijn lichaam te bewegen. Ze neemt mijn heupen vast en begint te wiegen. Even voordien heeft ze verteld dat je als ‘patiënt’ aan het wiegen gebracht wordt doordat zijzelf begint te wiegen en die beweging via haar handen op jouw lichaam overzet. Caroline gaat over mijn lichaam en wiegt mijn heupen, benen en voeten. Vooral op het moment dat ze aan mijn voeten wiegelt, voel ik de spanning uit mijn nek en rug wegtrekken. Voor het eerst in weken. De sessie eindigt met ‘iets’ aan mijn hoofd. Het lijkt sterk op wat mijn osteopaat doet als hij vindt dat mijn hoofd volledig vast zit. Heel traag gaan de handen van Caroline van de schedelbasis, door mijn haren tot aan mijn kruin. Of het echt die beweging is? Ik weet het niet, maar zo voelt het. Het voelt alsof ze heel traag de spanning helemaal uit mijn lijf trekt. Het is een vreemde gewaarwording, want echt, ik háát het als iemand in mijn haren wroet. Maar nu doet het deugd. En ook dat prullen aan mijn lichaam… normaal zorgt dat voor een ‘brrrrr’, maar het doet deugd.

Achteraf

Na de sessie stap ik van tafel en ik voel me ontspannen. Hoe ontzettend vreemd dat zo’n wieg-sessie zoveel ontspanning kan brengen. Voor het eerst in weken heb ik even geen pijn in mijn nek en schouders. En dat voor een sessie die eigenlijk veel korter heeft geduurd dan normaal voorzien is. Want we hebben te lang kennis gemaakt.

De conclusie

Ik kan tot een conclusie komen: de kennismaking met Holistic Pulsing is geslaagd. Meer nog. Ik ben fan geworden. Dit is een zéér toegankelijke vorm van lichaamswerk. De omgeving is veilig en je hoeft zelf niet veel te doen. Enkel voelen en zijn. Ik ben overtuigd dat zeker bij mensen met stressklachten én zelfs burn-out dit een heel waardevolle vorm is an lichaamswerk, juist omdat het vermoeide lichaam niets moet en gewoon mag ‘zijn’.  Voor mijn praktijk ga ik alvast verder kijken wat de mogelijkheden zijn om vormen van lichaamswerk te integreren in de trajecten! En wie bij mij komt voor stress- en burnout coaching zal voortaan uitgenodigd worden om naast de sessie ook op zoek te gaan naar een passende vorm van lichaamswerk. Gewoon. Omdat het zo belangrijk is om terug te leren voelen en daar bewust de tijd voor te nemen.

Volg je Co.Con al op facebook? Nee, nog niet? Klik hieronder dan snel even door!!!

Klik hier en volg Co.Con op facebook