Op de wip tussen oud en nieuw, is het tijd om heel even stil te staan bij wat is geweest en vooral om vooruit te kijken naar wat nog komt. Ik heb als ondernemer en coach grote stappen gezet en er zijn nog heel wat veelbelovende plannen.

2016, het jaar van de grote stap: ik ben nu coach

2016, het eerste volle jaar als ondernemer. Grote dromen, waarvan ik nooit had gedacht dat ze werkelijkheid zouden worden, kregen in 2016 steeds verder vorm. Wat de vorige jaren stilletjes aan is beginnen sudderen, werd dit jaar realiteit: ik héb een eigen coachpraktijk uit de grond gestampt. De nodige opleidingen werden verder afgewerkt en intussen begeleid ik als loopbaancoach mensen met werkgerelateerde vragen. Daarnaast kan je ook met stress & burnout klachten bij mij als gecertificeerd stress & burnoutcoach terecht.

Ik voelde het al langer. Het begeleiden van mensen op een punt waar het alleen vooruit geraken wat moeilijker werd, dàt was en is mijn grote droom. Ook al ben ik coach, ook ik heb zo mijn twijfels gehad. De vele steuntjes die er dit jaar waren om te bevestigen dat ik goed bezig ben, om een duwtje te geven daar waar ik zelf soms twijfelde om te springen, om geduldig te luisteren naar mijn zorgen: ze hebben mij gebracht tot waar ik nu sta. En daar ben ik heel erg trots op! De grote stap is een goede stap geweest!

Het verhaal vooraf: burnout

Wie mij wat beter kent weet het wel, ik ben niet het type persoon dat zomaar probeert en zonder nadenken springt. Er is een proces voorafgegaan aan mijn verhaal. Een vrij lang proces. Want ik ben ook wel wat perfectionistisch en wat ik doe is meestal beredeneerd. Ik werk daarom zelf ook continu aan die eigen uitdaging om meer te voelen en minder perfect te proberen zijn. Ook dat zo sterk verantwoordelijkheidsgevoel en het altijd maar willen goed doen voor iedereen zijn voor mij triggers. Uitdagingen die midden 2014 gezorgd hebben voor een crash. Ik heb met mijn hoofd zo lang volgehouden dat ik niet zou toegeven en zeker niet zou breken, dat mijn lichaam dan maar heeft beslist: opgebrand, ofte burned out. Ja, ik ben ervaringsdeskundige in datgene waarmee ik vandaag mensen help. En dat is een meerwaarde, want ik wéét dat het met je doet als het licht uitgaat en de energie gewoon weg is. Ik weet ook dat je niet zomaar de draad opnieuw opneemt, dat als je niet bewust keuzes maakt, je zondermeer terug naar ‘af’ gaat.

En zo heb ik ook mijn keuzes gemaakt. In de maanden thuis heb ik me laten begeleiden en zijn er dingen duidelijk geworden. Ik heb ontdekt waar mijn energielekken in mijn werkcontext zaten. Het heeft tijd gekost en beetje bij beetje vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Terwijl ik als kind en jongvolwassene altijd gezworen had om nóóit zelfstandig te worden, is dat de piste geweest die zich steeds duidelijker presenteerde. Als zelfstandige beslis ik zelf over hoe ik mijn werk vormgeef. En dan gaat het niet alleen over de indeling van mijn agenda – ik heb in 2016 meer uren gewerkt dan het haar ervoor in loondienst – maar vooral over de kwaliteit en de passie.

En wat met die hoogsensitiviteit?

Niet alleen de burnout kwam in 2014 volledig onverwacht op mijn pad. Of toch? Was het te verwachten? Achteraf gezien eigenlijk wel, maar het gekke is dat als je stressniveau chronisch zo’n hoge levels haalt, dan zie je dat zelf niet meer. Een beetje te vergelijken met het verhaal van de kikker in het kokend water: als je een kikker in water zet dat je langzaam opwarmt, dan merkt het arme diertje dat niet. De reflex om weg te springen bij gevaar komt niet. Daarom is het ook zo belangrijk om te durven luisteren naar wat je omgeving ziet gebeuren en dat je hulp vraagt van een professional. Liefst buiten je kring van dierbaren, want hoe goed ook bedoeld, de mensen die je het liefste ziet kan je zelf niet begeleiden.

Maar terug naar de essentie. Essentie, nog zo een woord dat heel veel betekenis heeft gekregen de voorbije twee jaren. Samen met het verkennen van mijn burnout, werd stilaan duidelijk dat mijn zenuwstelsel ook iets anders reageert dan dat van een doorsnee persoon: alle mogelijke prikkels worden veel intenser verwerkt daar onder mijn hersenpan. Hoogsensitiviteit heet dat, of afgekort HSP. Een nieuwe wereld ging open en heel wat werd duidelijk over hoe ik soms reageer en vanwaar dat komt.

2017: het jaar van verder verdiepen en groeien

Als 2016 het jaar was van een eerste start, dan wordt 2017 het jaar van mijn grote doorbraak als coach. De ambities zijn groot om mijn praktijk verder vorm te geven en nog veel meer mensen te kunnen begeleiden. Ik ben volop bezig met het promoten van Co.Con om aan zichtbaarheid te winnen. Maar ook achter de schermen gaat het verder. Verschillende opleidingen staan al op de planning om nog verder te specialiseren, onder andere tot HSP-coach. Daarnaast ga ik het programma voor stress & burnout-coaching verder verfijnen en blijf ik inzetten op tools en oefeningen voor loopbaancoaching. Het wordt een schitterend jaar!

Zoals ikzelf het voorbije jaar mijn weg heb gezocht en gevonden, zo wens ik jou in je zoektocht naar je passie eenzelfde succesverhaal toe! Weet je niet goed hoe of heb je nood aan extra begeleiding, weet dan dat Co.Con voor je klaarstaat in 2017!